हरी मटर का हलवा ( Matar ka halwa )
हरी मटर का हलवा
Matar ka halwa
Matar ka halwa
Matar ka halwa |
सर्दियों के दिन हो और कुछ गरमा-गरम खाने का मन करें तो स्वादिष्ट मटर के हलवे से अच्छा विकल्प मुझे तो नहीं सूझता। इसका स्वाद बेमिसाल होता है और यह पौष्टिक भी बहुत होता है। आमतौर पर यह ज्यादा प्रचलन में नहीं है लेकिन अगर आप एक बार इसे खाएंगे तो आपके घर में तो जरूर प्रचलन में आ जाएगा। चलिए आज हम बनाना सीखते हैं यही पौष्टिक मटर का हलवा।
If you want to eat something hot in cold days then nothing will be better than "Matar ka halwa". It is not very common recipie but if you will eat it once, it will prevail in your kitchen. Let's start the process to make delicious and healthy Matar ka Halwa.
सामग्री/Ingredients :
- 250 ग्राम छिले हुए मटर
- डेढ़ सौ ग्राम चीनी
- दो बड़ा चम्मच देसी घी
- कटे हुए बादाम और काजू ( आवश्यकतानुसार एवं ऐच्छिक)
- 250 g pea without cover
- 150 g sugar
- 2 tablespoon ghee
- Chopped Almonds and Cashews(optional for garnishing)
बनाने की विधि /Process:
सबसे पहले हम गैस पर कढ़ाई चढ़ाकर घी डाल देंगे। और उसे सिम गैस पर रखा रहने देंगे। जब तक हमारा भी गरम हो तब तक हम मिक्सी की सहायता से मटर को तारीख पीस लेंगे। अब उसे कढ़ाई में डाल देंगे। उसे सेक लेंगे तब तक सकेंगे जब तक हमारे मटर घी छोड़ देंगे। फिर उसमें जरा सा पानी और चीनी डालेंगे और उससे चलाएंगे जिससे वह जले ना। उसे तब तक चलाते रहेंगे जब तक वह गाढ़ा हो जाए। उसे कड़ाई से सर्विंग प्लेट में डालकर बादाम और काजू से गार्निशिंग कर देंगे।
इस तरह से हमारा हलवा तैयार हो जाएगा। इसे खाइए और एक नए स्वाद का आनंद लीजिए।
First of all, we will put the pan on gas stove and pour ghee in it. We will burn the gas on medium flame. Now we will grind the peas to make a pulp with the help of mixer. When ghee becomes hot we will pour the pulp of peas in it and fry it till the pulp release ghee. Then we will mix sagar and some water in it and stir it to avoid burning. We will stir the mixture until it becomes thick.
Then we will serve it in plates after garnishing with chopped almonds and Cashews. Our Matar ka halwa is ready to eat. Feel the deliciousness of this healthy Matar ka halwa.
First of all, we will put the pan on gas stove and pour ghee in it. We will burn the gas on medium flame. Now we will grind the peas to make a pulp with the help of mixer. When ghee becomes hot we will pour the pulp of peas in it and fry it till the pulp release ghee. Then we will mix sagar and some water in it and stir it to avoid burning. We will stir the mixture until it becomes thick.
Then we will serve it in plates after garnishing with chopped almonds and Cashews. Our Matar ka halwa is ready to eat. Feel the deliciousness of this healthy Matar ka halwa.
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