सोहन हलवा बनाना सीखें ( Learn to make Sohan Halwa)

 सोहन हलवा 
 Sohan Halwa

भारतीय पाककला में सोहन हलवे का अपना अलग ही स्थान है। यह अन्य हलवो से अलग होता है। इससे बनाकर स्टोर भी किया जा सकता है। और स्टोर भी  5-10 दिनों के लिए नहीं महीनों तक इसे स्टोर किया जा सकता है। इसे त्योहारों पर बनाया जा सकता है। भगवान का भोग लगाने के लिए भी यह उपयुक्त है। आइए आज हम सीखते हैं सोहन हलवा बनाना। 
Sohan halwa, sweets
Sohan halwa

Sohan Halwa has a special place in Indian cookery. It is different from other halwa. It can be stored after making. It can be stored for months. It can be made on festivals. It is appropriate for bhog of bhagwan. Let's learn to make it.

सामग्री/Ingredients:

  • 50 ग्राम बेसन
  • ढाई सौ ग्राम देसी घी 
  • ढाई सौ ग्राम चीनी
  • कटे हुए काजू-बादाम (ऑप्शनल)

  • 50 g gramflour
  • 250 g ghee
  • 250 g sugar 
  • Chopped Cashew and Almonds (optional)

बनाने की विधि/Recipe:
कढ़ाई में आधा गिलास पानी और चीनी डालेंगे। चीनी कि हम एक तार की चासनी बनाएंगे। हम बेसन को घी में घोलकर कढ़ाई में डाल देंगे। फिर हम उसे जाली पढ़ने तक चलाएंगे। जैसे ही उसमें जाली बन जाएगी उसे की लगी हुई थाली में पलट देंगे और ऊपर से गार्निशिंग के लिए काजू बादाम डाल देंगे। 
लीजिए देसी घी से बना स्वादिष्ट सोहन हलवा तैयार है। 

Pour half glass water with sugar in frying pan. It will be used for making sugar syrup. Will use it to make one string sugar syrup. Then we will mix gram flour with ghee and put this mixture into pan. We will turn off the stove when it starts forming net like structure. Then we will pour it in a deep plate with lining of ghee. Then we will put chopped pieces of cashew and almond over it.
Our Sohan halwa is ready to eat.

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